Stare vijesti
Izlet HPD Mosor iz Splita

Napisao Ivan 16. svibnja 2010.

   Izletnička sekcija HPD "Mosor" iz Splita organizirala je izlet na zapadni dio planine Biokovo. Preko Zaveterja, Grljka, Pozjate i Šćirovca planirali su doći do vrha Sv. Ilija i spustiti se do Basta. No, zbog lošeg vremena, izletnici su se spustili preko Bukovačke drage uz crkvu Sv. Nikole poučnom stazom "Putevima drevne Berulije" do Subotišća.

   Zahvaljujemo se vodičima na informacijama i očekujemo buduće posjete članova planinarskih društava Brelima Gornjim i zapadnom dijelu Biokova.
Posjeti učenika osnovnih škola Prezentacijskom centru Brela Gornja

Napisao Ivan 16. svibnja 2010.


   Učenici osnovnih škola "S. S. Kranjčević" Zagreb, "Dr Franjo Tuđman" Brela i "Bariša Granić Meštar" Baška Voda u mjesecu svibnju posjetili su Prezentacijski centar Parka prirode Biokovo "Brela Gornja", u zgradi Društva Brolanenses.

   Učenici su se upoznali sa Parkom prirode Biokovo, a učenici iz Zagreba također su obišli poučnu stazu "Putevima drevne Berulije" te se na taj način upoznali sa životom na našim prostorima.
Proslava blagdana svetog Duje u Brelima Gornjim

Napisao Ivan 2. svibnja 2010.

   Drugu godinu za redom, nakon nekoliko desetljeća stanke, Mjesni odbor Brela Gornja i Župa Gospe od Zdravlja na dan 7. svibnja ograniziraju proslavu blagdana svetog Duje, supatrona župe Brela Gornja.

   Pozivnica s programom proslave nalazi se u prilogu.
Bilješka iz prošlosti - Dom kulture u Brelima Gornjim

Napisao Ivan 30. siječnja 2010.
   Povodom nedavnih događaja - odluka Općinskog vijeća Brela i mjesnog zbora građana Brela Gornjih o iznajmljivanju prostora Doma kulture u Brelima Gornjim, kako bi se sredstvima od najma zapušteni dom napokon uredio, objavljujemo davni članak Slobodne Dalmacije o izgradnji doma. Da se ne zaboravi...

   Bilješka iz Gornjih Brela: Samodoprinosi bez referenduma

"Nekoliko suza Imelde Tomaš zakopano je u temelje novog Doma kulture u Gornjim Brelima koja su samo dva i pol kilometra udaljena asfaltom od Dubaca. Iz ovog mjesta ne vidi se more. Ovdje iza Biokova 78 obitelji sa 362 članova radi puno, živi, ne bi se moglo reći, loše, i što je ovog trenutka najvažnije, ulaže velike napore da bi im sutra bilo bolje."

   Cijeli članak novinara B. Lalića iz 1973. godine pogledajte na linku ispod ovog teksta.3. sjednica Predsjedništva društva Brolanenses

Napisao Ivan 30. siječnja 2010.
   Dana 16. siječnja održana je treća sjednica Predsjedništva društva Brloanenses.
   Sjednicom je predsjedao predsjednik Društva prof. Dražen Medić, a prisustvovali su: prof. Filip Škrabić, Jozo Bekavac, oecc., ing. Ivan Tomaš, mr. Milan Ivanac, Florijan Filipović, Vjekoslav Škrabić, i Marin Tomaš p. Ante.
   Na sjednici je raspravljano o zaključcima prethodnih sjednica, proslavi 15 godina Društva i 100 godina školstva u Brelima Gornjim, novom broju glasnika Vrela Brela koji je u pripremi, radovima na uređenju Zbirke breljanske baštine i donacijama.
   Najvažniji zaključak je važnost prikupljanja donacija, ponajprije za izdavanje novog broja glasnika Vrela Brela te nastavak uređenja Zbirke breljanske baštine. U tom pogledu, Društvo se odazvalo na poziv Splitsko-dalmatinske županije za dodjelu sredstava za javne potrebe u kulturi. Zatražena su sredstva za uređenje Zbrike, izdavanje glasnika te uređenje i označavanje kulturnih spomenika u Brelima.
   Predsjedništvo će se ubuduće sastajati svake prve subote u mjesecu, kako bi se povećala učinkovitost i ostvario Program rada za 2010. godinu.

Proslava blagdana Gospe od Zdravlja u Brelima Gornjim

Napisao Ivan 1. prosinca 2009.
   U subotu 21. studenog 2009. godine u Brelima Gornjim svečano je proslavljen blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije, kojeg narod časti kao blagdan Gospe od Zdravlja. Gotovo tri stotine župljana i njihovih gostiju sudjelovalo je u proslavi dana nebeske zaštitnice mjesta. Svečano slavlje započelo je u 15.30 sati procesijom koju je predvodio župnik don Ivan Vrdoljak od župne crkve Gospe od Zdravlja oko samog centra mjesta s prolaskom ispod stare crkve Gospe od Zdravlja s kraja 17. stoljeća, a nastavljeno je svetom misom u prepunoj župnoj crkvi koju je predvodio župnik poljičkih župa Srijane i Trnbusi, don Ivan Kovačević.
   Nova župna crkva Gospe od Zdravlja na Subotišću izgrađena je radom mještana na čelu sa župnikom don Antom Soljanićem, o čemu svjedoče detaljni pisani zapisi. Gradnja crkve započela je 1928. godine, a 15. prosinca 1939. godine blagoslovio ju je biskup dr. Kvirin Klement Bonefačić. Nedavno je obnovljena zalaganjem tadašnjeg župnika don Ivana Lendića. Sedamdeset godina od izgradnje i blagoslova crkve uveličala je i ovogodišnja proslava Gospina blagdana.
   Nakon svete mise, slavlje je nastavljeno u mjesnom domu. Uz bogatu ponudu hrane i pića koju su omogućili mnogobrojni sponzori te domaće kolače koje su pripremile breljanske žene, prisutne je do kasno u noć zabavljao breljanski glazbenik Miro Radić.
   Ovogodišnja svečana proslava blagdana Gospe od Zdravlja nastavak je duge tradicije koja je proteklih godina izostala. Zahvaljujući svim župljanima, a posebno mladima predvođenim župnikom don Ivanom Vrdoljakom, ponovno je zapaljena svijeća koja će narednih godina, na radost i ponos sviju, gorjeti sve jače.

   Fotografije s proslave očekujte uskoro!
Promocija zbirke pjesama pučkog pjesnika Bogdana Ursića

Napisao Ivan 15. studenog 2009.
   U subotu, 14. studenog 2009. godine u prostorijama Mjesnog odbora u Brelima Gornjim održana je promocija knjige pjesama lokalnog pučkog pjesnika Bogdana Ursića. Pjesmarica "Moj križ" zbirka je pjesama o samom autoru i njegovoj obitelji, ljubavi, Brelima i Domovinskom ratu, na 90 stranica. Autor je pjesmaricu posvetio svom stricu Juri Ursiću, koji je ubijen u logoru Jasenovac 1944. godine.
   Tiskanje i tehničku obradu knjige maksimalno je potpomoglo Društvo Brolanenses, kao zahvalu Bogdanu Ursiću koji je najveći donator Zbirke breljanske baštine. U posljednje vrijeme Društvo Brolanenses je, uz knjigu pjesama Bogdana Ursića, potpomoglo tiskanje knjiga Stipe Zubanovića i Vinka Jakira, istaknutih članova Društva. Društvo će i dalje, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima pomagati breljanske autore, ljubitelje spomeničke baštine, što je posebno istaknuo potpredsjednik Društva prof. Filip Škrabić na promociji knjige.
   Autor Bogdan Ursić, rođen 1929. godine u Brelima Gornjim, na promociju je došao u pratnji triju kćeri i unuke. Knjigu tiskanu zasad u svega 14 primjeraka i CD za daljnji tisak prema autorovim željama i mogućnostima u ime Društva Brolanenses predstavili su i autoru uručili potpredsjednik Društva prof. Filip Škrabić, glavni urednik časopisa Vrela Brela mr. Milan Ivanac i tajnik Društva ing. Ivan Tomaš.Društvo Brolanenses na Regionalnom forumu kulturnog turizma

Napisao Ivan 7. listopada 2009.
   Društvo Brolanenses pozvano je od strane Hrvatske turističke zajednice na Regionalni forum kulturnog turizma.
   Ured za kulturu HTZ-a zajedno sa Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom Grada Makarske organizirao je Regionalni forum kulturnog turizma na temu "Kulturni turizam - nositelj turističkog razvoja županije". Forum se održao u ponedjeljak, 5. listopada 2009. godine u Makarskoj, u hotelu "Osejava".
   Prilikom prezentacije JU "Park prirode Biokovo", posebna pažnja posvećena je projektima Društva Brolanenses i JU "Park prirode Biokovo": Prezentacijskom centru Brela Gornja i Poučnoj stazi "Putevima drevne Berulije".
   Društvo se ovim putem zahvaljuje Uredu za kulturu HTZ-a te Turističkim zajednicama Županije i Grada Makarske na pozivu na forum te posebno JU "Park prirode Biokovo" na izvrsnoj prezentaciji breljanske prirodne baštine.


2. sjednica Predsjedništva društva Brolanenses

Napisao Ivan 4. listopada 2009.
   Dana 26. rujna održana je druga sjednica Predsjedništva društva Brloanenses.
   Sjednicom je predsjedao predsjednik Društva prof. Dražen Medić, a prisustvovali su: prof. Filip Škrabić, mr. Milan Ivanac, prof. Stipe Zubanović, Vjekoslav Škrabić, članovi Nadzornog odbora Ivo Tomaš i Marin Tomaš Željkov.
   Na sjednici je donesen Program proslave 15 godina Društva Brolanenses i 100 godina školstva u Brelima Gornjim, koji možete preuzeti na linku (Adobe .pdf dokument).
   Na idućoj sjednici, Predsjedništvo će odrediti dan proslave te vrijeme izdavanja glasnika Vrela Brela.


1. sjednica Predsjedništva društva Brolanenses

Napisao Ivan 4. listopada 2009.
   Dana 5. srpnja održana je prva sjednica novog Predsjedništva društva Brloanenses.
   Sjednicom je predsjedao predsjednik Društva prof. Dražen Medić, a prisustvovali su: prof. Filip Škrabić, mr. Milan Ivanac, prof. Stipe Zubanović, Vjekoslav Škrabić, ing. Ivan Tomaš, član Nadzornog odbora Milivoj Škrabić te tehnički voditelj Zbirke breljanske baštine Marino Škrabić.
   Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci (link na .pdf dokument).
   Na idućoj sjednici, Predsjedništvo će donijeti Program proslave 15 godina Društva Brolanenses i 100 godina školstva u Brelima Gornjim.OBAVIJEST

Napisao Uredništvo 7. travnja 2009.
   Obavještavamo sve mještane, a posebno članove Društva Brolanenses, da od srijede 15. travnja 2009. godine počinju radovi na budućoj Zbirci breljanske baštine.
   Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu u radovima, koji će se odvijati svakodnevno od 17 do 20 sati. Uređivat će se okoliš te prostori buduće kužine i konobe.
   Također, jednu subotu najdalje do 15. svibnja 2009. godine organizirat ćemo čišćenje puta do crkve sv. Nikole na Biokovu. Svi koji žele sudjelovati već sada se mogu javiti Marinu Tomašu – Žuri.
   Pozivamo i sve mještane porijeklom iz naselja Gornja Mala da, prema svojim mogućnostima, očiste puteve do svojih starih kuća na Gržici, u Ivancima i Tomašima.

Informacije (putem e-maila):
   Marin Tomaš - Žura ili Ivan Tomaš.Tisuću posjetitelja na web stranicama Društva Brolanenses

Napisao Ivan 28. ožujka 2009.
   Dana 27. ožujka 2009. godine broj posjetitelja naših web stranica dosegao je brojku 1000! Obzirom da su stranice prezentirane samo na posljednjoj izbornoj Skupštini te na web stranicama www.hr i hr.wikipedia.org, Uredništvo je prilično zadovoljno s ovim rezultatom.
   Zahvaljujemo se svim posjetiteljima naših web stranica, u nadi da ste na njima pronašli i naučili nešto o našem Društvu i o povijesti Brela. Stranice će se i dalje dopunjavati novim vijestima, izdanjima glasnika Vrela Brela te projektima Društva Brolanenses.

Uredništvo


Poučna staza "Putevima drevne Berulije"

Napisao Ivan 19. ožujka 2009.
   Javna ustanova "Park prirode Biokovo" i "Brolanenses", društvo prijatelja kulturne i prirodne baštine Breljana zajednički su razvili projekt poučne staze "Putevima drevne Berulije". Prvi dio staze, od Prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo u Brelima Gornjim do crkve sv. Nikole na Biokovu, približit će posjetiteljima život u prošlosti na ovi prostorima.
   Početak puta je u današnjem središtu mjesta Brela Gornja, na Subotišću. Staza dalje vodi do nedavno iseljenog naselja Gornja Mala sa starom crkvom Gospe od zdravlja iz prijelaza sa 17. na 18. stoljeće, starim kamenim kućama, guvnima i bunarima. Staza dalje sa svoje desne strane ostavlja ilirsko groblje zvano Gomila i drevno naselje Besidišće, prolazi pokraj drevnog naselja Klešići, izvora Vodice, špilja Mrkore te guste borove šume znakovitog naziva Dubrava do crkve iz 14. stoljeća posvećene stoljetnom zaštitniku Brela sv. Nikoli, na 572m nadmorske visine.
   Splet starih naselja okolo crkve sv. Nikole vjerojatno je činio drevni utvrđeni grad stare hrvatske kneževine Paganije, Beruliju, koju bizantski car Konstantin Porfirogenet spominje u svom djelu "O upravljanju carstvom" iz 950. godine.
   Sada su postavljene četiri od ukupno devet tabli, umjetnički stilizirane i uklopljene u okoliš, koje sadrže povijesne podatke na hrvatskom i engleskom jeziku. U drugoj fazi uredit će se i drugi dio staze koja će tako dobiti polukružni oblik. Od crkve sv. Nikole staza će voditi u dva smjera:
- preko današnjeg Križnog puta do starih pašnjaka i vojnog puta Žavnjak i
- kroz drevno naselje Zabrdo i mosta preko presušenog korita rijeke Bukve na vojni put, odakle će se put opet račvati u tri smjera: bivše vojno atomsko sklonište u dubinama Biokova, prijevoj Nevista i Francuska cesta do Brela te vojnim putem do Žavnjaka i kanjona Prosik.
   Prva faza staze ujedno je i dio puta za izletište Bukovac sa planinarskom kućom, spomenik prirode špilju Pozjatu i planinsko pojilište Kale.
   Prvi dio poučne staze bit će spreman za posjetitelje već od lipnja ove godine.


Sjednica Predsjedništva društva Brolanenses

Napisao Ivan 8. ožujka 2009.
   Dana 8. ožujka 2009. godine u 13h održana je sjednica Predsjedništva društva Brolanenses.
   Sjednicom je predsjedao predsjednik Društva prof. Dražen Medić, a prisustvovali su: prof. Filip Škrabić, mr. Milan Ivanac, prof. Stipe Zubanović, Vjekoslav Škrabić, ing. Ivan Tomaš, Marin Tomaš p. Ante te članovi Nadzornog odbora: Ivo Tomaš, Milivoj Škrabić i Marin Tomaš Željkin.
   Dogovoreni su prioriteti i zaduženja do iduće sjednice Predsjedništva. U prvom planu je uređenje prostora kužine i konobe kao djelova Zbirke breljanske baštine, točnije sređivanje električnih instalacija, kupnja i postavljanje kamena te fugiranje kamenih zidova. Također, tiskat će se određena količina novih ortofoto zemljopisnih karata općine Brela i nastaviti uređivanje glasnika Vrela Brela koji bi se trebao objaviti do kraja godine.    Na kraju sjednice, mr. Milan Ivanac podnio je ostavku na dužnost tajnika Društva te koordinatora Zbirke breljanske baštine zbog teške obiteljske situacije. Predsjedništvo je s tugom prihvatilo ostavku i zahvalilo mu se za neizmjeran doprinos osnivanju i radu Društva. Milan Ivanac ostaje član Društva i urednik glasnika Vrela Brela do izdanja tekućeg broja.
   Na idućoj sjednici, Predsjedništvo će izabrati vršitelja dužnosti tajnika Društva, a novi tajnik će biti izabran na redovnoj godišnjoj Skupštini.


Pastirski pohod nadbiskupa mons. Marina Barišića

Napisao Ivan 8. ožujka 2009.
   Petak, 6. ožujka 2009. godine ostat će zapisan kako povijesni dan za Brela Gornja: nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić posjetio je župu Gospe od zdravlja.
   U prepunoj župnoj crkvi predvodio je molitvu, održao dugu propovijed i porazgovarao s mještanima i župnikom don Ivanom Vrdoljakom o samoj župi i njenim potrebama. Obećao je pomoć u izgradnji zvonika te obnovi starih crkava Gospe od zdravlja i sv. Ilije. Također, otac nadbiskup obećao je održati misu u Brelima Gornjim, čim mu to obaveze dopuste. Ugodno iznenađen štovanjem sv. Duje kao supatrona župe, župljanima je savjetovao da jedno zvono na novom zvoniku posvete sv. Duji.
   Na kraju posjeta, zajedno sa župnikom i župljanima zapjevao je pjesmu Gospi od zdravlja.
   Hvala Vam, oče nadbiskupe!


Izabrano vodstvo Zbirke breljanske baštine

Napisao Ivan 13. studenog 2008.
   Na sjednici Predsjedništva društva Brolanenses 1. studenog 2008. godine jednoglasno je izabrano vodstvo Zbirke breljanske baštine, koja se formira u zgradi stare pučke škole iz 1908. godine, na Subotišću u Brelima Gornjim.
Vodstvo Zbirke čine: voditelj ing. Ivan Tomaš, koordinator mr. Milan Ivanac, tehnički voditelj Marino Škrabić i restaurator Milivoj Škrabić.
Oformljena je i radna skupina za formiranje Zbirke, koju će voditi Marin Tomaš (Žurin). Voditelji Zbirke i radne skupine zajedno će organizirati uređenje Zbirke kako bi do ljeta 2009. godine otvorili prvi dio: breljansku kužinu i konobu.


Brolanenses jači nego ikad - reakcija mladih članova Društva

Napisao Ivan 9. lipnja 2008.
   Od nedavno, o Društvu se mnogo govori i piše, što je u redu jer je naš cilj prezentiranje rada javnosti. Međutim, kao mlade članove Društva smeta nas što se naglasak umjesto aktivnostima Društva daje senzacionalizmu i poticanju nekakvih kriza i podjela unutar Društva...


Novo vodstvo društva Brolanenses

   Na izvanrednoj sjednici Skupštine društva Brolanenses održane dana 24. svibnja 2008. godine na zahtjev Nadzornog odbora i preko trećine članova Društva, izvršen je ponovni izbor vodstva društva Brolanenses.
Nadzorni odbor i više od trećine članova društva Brolanenses zatražili su izvanrednu Skupštinu zbog povreda pravne procedure i kršenja Statuta Društva na izbornoj sjednici Skupštine od 5. travnja 2008. godine.
   Novoizabrani predsjednik društva Brolanenses je dugogodišnji član Društva prof. Dražen Medić. Potpredsjednici Društva su Filip Škrabić, prof. i Jozo Bekavac, oecc. Tajnik Društva i dalje je mr. Milan Ivanac, a ostali članovi Predsjedništva su: Florijan Filipović, Vjekoslav Škrabić, Ivan Tomaš, Marin Tomaš p. Ante i Stipe Zubanović.
   Nadzorni odbor čine predsjednik Ivo Tomaš te članovi Milivoj Škrabić i Marin Tomaš Željkin.


Program rada Društva za 2008. godinu

   Društvo Brolanenses svojim Programon rada za 2008. nastavlja svoj rad s istim prioritetima kao i prošle godine. Najviše napora i sredstava uložit će se u Zbirku breljanske baštine.
Program je u listopadu 2007. godine sastavio predsjednik, prof. Filip Škrabić.
   Iz Programa izdvajamo: planira se otvaranje dijela Zbirke breljanske baštine - prostori kuhinje i konobe, priprema tiskanja novog broja glasnika Vrela Brela, čisćenje puteva, izložba karata, spomen-pločom označiti breljanske spomenike kulture, nastavak suradnje s Parkom prirode Biokovo itd.


Linkovi

Turistička zajednica Brela
Park prirode Biokovo
Zaštita prirode

Linkovi na stranice naših suradnika i prijatelja.


© 2007-2013  Brolanenses.
nodethirtythree