Breljanska prezimena

Sokol


    Imenica ša(h)in znači na ovim prostorima "sokol". Ona je balkanski turcizam perzijskog podrijetla. Osim u slavenskim jezicima, susrećemo je još u albanskom i rumunjskom jeziku. U Perziji imenica šahin znači "ptica grabljivica". U mnogim zemljama susrećemo na velikaškim grbovima lik ptice grabljivice. U Hrvatskoj susrećemo prezimena koja imaju iste motive raznovrsnih obilježja iz životinjskog svijeta, oštro oko ili brzo uhvati (ćapit), odatle Sokol-Sokolić ili Ćapat-Ćapin i slično.
    U knjizi Plemena Imotske krajine fra Vjeko Vrčić na stranici 157. piše: Ćapini su staro imotsko pleme koje se selilo u Brela Zaveterje. Pišu se u starim knjigama Ćapin - Sokol sve do Drugog svjetskog rata, a poslije rata samo Sokol. Iz Brela su se vratili u Podbablje. Sokoli su također staro imotsko prezime koje još živi u Župi. Oko 1830. godine Ćapini su imali građevinske objekte u trima zaseocima: Zaveterju, Zabrdom i na Gornjem Kričku. Na popisu stanovnika koji je sačinio Juraj Celergi 27. lipnja 1686. godine u Zadvarju, nalazi se jedna obitelj, nečitko napisana, koja je od svih današnjih, izumrlih i iseljenih breljanskih prezimena najbliža prezimenu Sokol (Soko). Na popisu se nalazi najvjerojatnije obitelj Mate Sokola (Soko) s 8 čeljadi.
    Prema matičnoj knjizi Omiša za 1799. godinu u Brelima je živjela jedna obitelj Ćapin, koja se vodi:

- pod brojem 88
    Ivan Ćapin pok. Josipa, 30 godina
    Antonija, žena
    Kata, kći Ivana
    Grgo, pok. Josipa, 24 godine
    Ana, žena
    Ivo, sin Grge, 7 godina
    Kate, kći Josipa
        ukupno 7 članova

    U Elaboratu Austrijskog katastarskog premjera od 1830. gradevinski objekti bili su upisani na imena:
a) Zaveterje - Josipa i Petra,
b) Zabrdom - Josipa i Petra,
c) Gornjem Kričku - Josipa, Petra i Ante.

    Prilikom popisa stanovništva iz 1948. godine u Republici Hrvatskoj Sokoli su živjeli u 86 naselja. Breljanska skupina Sokola bila je treća po veličini, a činile su je 53 osobe koje su živjele u osam obitelji.

Slike

Gornji Kričak

Predio Gornji Kričak u Brelima.


© 2007-13  Brolanenses.
nodethirtythree